Yuvarlakçay Köyceğiz

image
image

Yuvarlakçay Köyceğiz

Türkiye‘nin ‘yeryüzü cenneti’ olarak anılan Muğla’nın ‘soğuk cenneti’ ise Yuvarlak Çay olsa gerek. Burası, çayın akışıyla serinleyen ferah havası ve suya girme cesareti gösterenleri çığlık çığlığa bırakacak kadar soğuk suyuyla Muğla’nın eşsiz güzellikteki yerlerinden biri.

İsmini suyunun yuvarlanarak akmasından alır Yuvarlakçay. Hikayesi ise şöyledir; Yuvarlakçay, Güney Ege’nin gölüyle ünlü Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobasıbeldesi ve yöredeki pek çok köyü besleyen nehrin adı. Bundan 200 yıl kadar önce, Çiçek Baba Dağı’nın kalbinden Köyceğiz Gölü’ne akan nehir kurur… Yeraltına çekilen nehir, bu sudan beslenen yöre insanını yedi yıl boyunca kuraklık ve fakirlikle terbiye eder.

Köyceğiz ve Ortaca arasında kalan Topgözü Kanyonunda bulunan Yuvarlak Çay, Sandras Dağının kar sularından besleniyor. Son zamanlarda ünü dilden dile yayılan bu şirin yer, özellikle sıcak yaz günlerinde yöre halkının en önemli kaçış noktalarından biri. Zira Muğla’da 40 dereceyi bulan sıcaklardan bunalanlar, klimasız doğal bir serinlik fırsatı sunan Yuvarlak Çay’a akın ediyor.

Yuvarlak Çay’a Nasıl Gidilir?

Yuvarlak Çay’a ulaşabileceğiniz en yakın havalimanı Dalaman’da bulunuyor. Dalaman Havalimanı’nda indikten sonra Köyceğiz-Ortaca yönüne doğru giderken Beyoba sapağından içeri girmeniz gerekiyor. Sonrasında göreceğiniz tüm tabelalar, sizi bu muhteşem çayın kollarına götürmek için sıraya dizilmiş olacak.